DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMI

DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMI

Dijital Dönüşüm Destek Programı Nedir?

Dijital Dönüşüm Destek Programı temel olarak; Dijital Dönüşüm Destek Programı Tebliği kapsamında Teknolojik ürün ve çözümlerin işletme süreçlerine entegre edilerek maliyet azaltımı, verimlilik ve kalite artışı, çalışan ve müşteri memnuniyeti gibi sonuçlar elde etmeyi amaçlayan yatırımların desteklenmesini hedeflemektedir.

Dijital Dönüşüm Nedir?

Dijital dönüşüm: İşletmelerin tedarik, üretim, pazarlama, satış gibi tedarik zincirleri ve değer zincirleri boyunca hız, esneklik ve verimlilik kabiliyetleri kazanabilmeleri için;

  • nesnelerin interneti,
  • bulut teknolojileri,
  • robot teknolojileri,
  • büyük veri,
  • artırılmış gerçeklik,
  • yapay zekâ,
  • dijital ikiz,
  • süreç otomasyonu

gibi dijital teknolojilerden faydalanarak iş süreçlerini iyileştirmelerini ve mevcut kabiliyetlerini geliştirmelerini sağlayan dönüşümdür.

Dijital dönüşüm destek programı: Teknolojik ürün ve çözümlerin işletme süreçlerine entegre edilerek maliyet azaltımı, verimlilik ve kalite artışı, çalışan ve müşteri memnuniyeti gibi sonuçlar elde etmeyi amaçlayan yatırımların desteklenmesine yönelik olarak MTGM tarafından yürütülecek destek programıdır.

Harcama listesi: Ürün listesine uygun olarak hazırlanmış, yapılması planlanan makine ve teçhizat, yazılım ve sistem yatırımlarını,

Dijital dönüşüm yatırım planı (Yatırım planı): Program kapsamında başvuruda bulunan yatırımcının dijital olgunluk değerlendirmesini, yatırımın kapsamını, teknik, ekonomik ve mali bilgilerini, harcama listesini, proje takvimini, dijital dönüşüm ekibini ve iş planını içeren değerlendirici tarafından yatırımcı ile birlikte yol haritası ile uyumlu olarak hazırlanacak ve formatı MTGM tarafından belirlenecek planı,

Yol haritası: Değerlendirici tarafından olgunluk değerlendirmesi ve mevcut durum analizini müteakip belirlenmiş dijitalleşme hedeflerine ulaşılması için etkin kaynak planlaması ve sürekli iyileştirme kriterleri çerçevesinde oluşturulmuş; işletme tarafından izlenmesi gereken hazırlıklar, adımlar, uygulamalar, stratejiler ile dijital olgunluk değerlendirmesini içeren en az 5 yıllık planlama dönemini kapsayan dokümanı,

ifade etmektedir.

Dijital Dönüşüm Destek Programı Kapsamında Desteklenecek Harcamalar

Program kapsamında dijital dönüşüm harcaması olarak kabul edilecek harcama kalemlerini ve bunlarda aranacak nitelikleri içeren Ürün Listesi, Bakanlık tarafından belirlenecektir.

Program kapsamında, yatırımcının mevcut faaliyetleri kapsamında maliyet azaltımı, verimlilik ve kalite artışı, çalışan ve müşteri memnuniyeti gibi sonuçlar elde etmesini amaçlayan dijital dönüşüm yatırımları desteklenir. Doğrudan kapasite artırmaya yönelik komple hat modernizasyonu ile yeni veya tevsi yatırımlar Program kapsamında desteklenmez.

Dijital Dönüşüm Destek Programına Kimler Yararlanabilir?

Programa, Portal üzerinden Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilir ve başvuru, kullanıcı tarafından gerçekleştirilir. Başvuruda aşağıdaki kriterlerin sağlanması gerekir:

a) Yatırımcının başvurunun yapıldığı tarih itibarıyla en az 5 yıldır faaliyette olması.

b) Yatırımcının Bakanlıkça belirlenen ve Portalde ilan edilen ana faaliyet alanında faaliyet göstermesi.

c) Asgari sabit yatırım tutarının 30 milyon Türk Lirası olması.

(3) Yatırımcı, yatırım planı ile son 6 ay içerisinde hazırlanan dijital olgunluk değerlendirmesini de içeren yol haritasını başvuru sırasında Portale yükler.

İşletme, teşvik belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren dijital dönüşüm merkezi niteliğini kazanır ve dijital dönüşüm merkezi belgesi MTGM tarafından düzenlenerek işletmeye verilir.

Gelişme Raporu ve İzleme, Revizyon, Tamamlama

Gelişme Raporu Sunma Zorunluluğu: Yatırımcı, teşvik belgesi süresi boyunca, her bir takvim yılında gerçekleştirdiği dijital dönüşüm yatırımlarına ilişkin gelişme raporunu, takip eden takvim yılının ocak ayının sonuna kadar Portal üzerinden Bakanlığa bildirmekle yükümlüdür.

Dijital Dönüşüm Yetkinliği

Yatırımcı, yürüttüğü dijital dönüşüm yatırımının kapsamına ve işletmenin ölçeğine göre MTGM tarafından atanacak dijital dönüşüm yetkinlik geliştirme programlarını zamanında tamamlamakla yükümlüdür.

Dijital dönüşüm yatırımını yapacak yatırımcının bu yatırım süreci boyunca görev alacak personeli, MTGM tarafından tanımlanan yetkinlik geliştirme programını tamamlamak zorundadır

Dijital Dönüşüm Programından Yeniden Yararlanma

Program kapsamında tamamlama vizesi yapılmış yatırımcı tekrar programa başvurabilir.

Dijital Dönüşüm Destek Programı Teşvik Unsurları

15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararı kapsamında Dijital Dönüşüm Yatırımları Öncelikli Yatırım Konuları arasında değerlendirilir.

Dijital Dönüşüm yatırım konuları 5 inci bölgede uygulanan bölgesel desteklerden faydalanabilir. Ancak bu yatırımlar, 6 ncı bölgede yer almaları halinde bulunduğu bölge desteklerine tabidir.

5 ve 6. Bölge Destekleri aşağıda yer almaktadır.

Yatırım Teşvik Sistemi  - Bölgesel Teşvik Destek Unsurları ve Oranları

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

TEŞVİK UNSURLARI

TEŞVİK BÖLGELERİ

5. BÖLGE

6. BÖLGE

KDV Muafiyeti

Var

Var

Gümrük Muafiyeti

Var

Var

Vergi Muafiyeti (%) (Kurumlar Vergisi veya Gelir Vergisi Muafiyeti)

40

50

SGK İşveren Prim Muafiyeti

7 yıl

10 yıl (4)

SGK İşveren Prim Muafiyeti Oranı

35

 

Yatırım Yeri Tahsisi

Var

Var

Faiz veya Kar Payı Desteği (TL/Döviz)

5 puan

7 puan

2 puan

2 puan

Gelir Vergisi Stopajı Desteği (Muhtasar)

Yok

Var

Sigorta Primi Desteği - Çalışan Payı

Yok

Var

Yapı Harçları Muafiyeti

Var

Var

Emlak Vergisi Muafiyeti

Var

Var

Damga Vergisi Muafiyeti

Var

Var

 

Dikkat Edilecek Hususlar

Teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilen maddi olmayan duran varlıkların (marka, lisans, know-how vb.) oranı, teşvik belgesinde kayıtlı toplam sabit yatırım tutarının yüzde yirmibeşini aşamaz. Dijital Dönüşüm Destek Programı ile Yeşil Dönüşüm Destek Programı kapsamındaki yatırımlar için bu hüküm uygulanmaz.

15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın EK-4’ünde yer alan teşvik edilmeyecek yatırım konuları desteklenmez.

Paylaş: