İhracat destekleri (e-ihracat elektronik ihracat, mikro ihracat dahil) Ticaret Bakanlığı (daha önceden Ekonomi Bakanlığı), KOSGEB ve Eximbank tarafından ihracata hazırlık, ihracatın geliştirilmesi, uluslararası markalaşma, pazarlarda kalıcı hale gelme için verilen karşılıksız hibe şeklinde verilen devlet destekleridir. Yeni açıklanan e-ihracat ve e-ticaret destekleri (amazon, etsy, zalando vb. e-ihracat platformlarına yönelik destekler) için tıklayınız.
İhracat teşvikleri ve destekleri firmaların ihracata hazırlanması ve ihracatlarını artırmaları, sürdürülebilir bir ihracat yapısına kavuşmaları için verilmektedir.
İhracat destekleri; ihracat destekleri ile e-ihracat ve mikro ihracat desteklerini kapsar şekilde;
şeklinde sıralanabilir. Aynı zamanda yurtdışı dijital faaliyetler için de (sanal fuar vb.) destek verilmektedir.
Ticaret Bakanlığı ihracat destekleri temel olarak ürün (mal) ihracatı destekleri, hizmet ihracatı destekleri, teknik müşavirlik destekleri, Turquality (Markalaşma) Desteği ve KOSGEB İhracat Desteği olarak KOSGEB Yurtdışı Pazar Destek Programı ile Eximbank kredileri şeklinde sınıflandırılabilir.
İhracatta devlet destekleri mal ve hizmet ihracatı olarak ikiye ayrılır: Ürün (mal) ihracatı teşvikleri aşağıda açıklanmıştır.
Hizmet ihracatı destekleri Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticareti Destekleri - Hizmet İhracatı Teşvikleri altında sınıflandırılmakta olup hizmet ihracatı teşvikleri; Eğitim, Sağlık, Sağlık turizmi, Bilişim (App Uygulama ve Oyun Geliştirme Destekleri dahil), Film Sinema ve Belgesel, Yayıncılık, Lojistik ve Yönetim danışmanlığı sektörlerinde verilmektedir. Hizmet ihracatı teşvikleri için linke tıklayınız.
Yurtdışı Teknik Müşavirlik Hizmetleri Destekleri için ise bu linke tıklayınız.
Şirketinizin yurtdışında açacağı ofis, mağaza, depo, showroom vb birimlerinin kiralarının üretici firmalar için %50’si, ticari firmalar için %40’ı geri ödeniyor.
Yurt Dışı Mağaza, Ofis, Depo Açma Destekleri Destek Tablosu:
Destek ödemesi en fazla 25 birim içindir.
Destek süresi: 4 yıl.
4 yıl süresince ve istenilen sayıda ülkede yapılacak katalog bastırma, sosyal medya (facebook instagram, google influencer vb. reklam desteği), dergi, gazete, televizyon reklamları ve pop-up mağazacılık harcamalarının %60’ı Bakanlıkça Şirketinize geri ödenir.
Tanıtım harcamalarının yıllık üst limiti 11.183.893 TL.
Kira desteğinden faydalanan bir biriminiz varsa o ülke için tanıtım harcamaları yıllık destek üst limiti 6.989.353 TL.
Destek Tutarı: 11.183.893 TL-6.989.353 TL Ülke Başına Yıllık
Destek Oranı: %50
Destek Süresi: 4 Yıl
Standartlara Uygunluğun Tespiti
Can Güvenliğine Uygunluğun Tespiti
İhracat için Zorunlu Kalite ve Güvenlik Belgeleri
Tarım Test ve Analizlerine Destek
İhracat yaparken almak zorunda olunan veya ihracat yaparken şirkete bir avantaj sağlayacak olan belgelerin hazırlanması için yapılacak harcamaların %50’si Bakanlıkça geri ödenir.
Destek üst limiti yılda 11.183.893 TL
Ulaşım masrafları, konaklama giderlerinin %50’si oranında destek
İki çalışan için seyahat başına 278.091TL
Yılda en fazla 5 seyahat için destek
Her fuar için Bakanlıkça belirlenen bir metrekare ücreti üzerinden hesaplanan tutar destek kapsamında geri alınabilmektedir.
Üç şekilde fuarlara katılınabilir:
1- Genel Katılım
2- Sektörel Katılım
3- Prestijli Katılım
Destek oranı: %50-%70
Destek üst limiti genel katılımda 418,681 TL, yurt dışı fuar organizasyonlarında; sektörel fuarlarda 698,317 TLTL, prestijli fuarlarda 2,096,497 TL
Her yılında ihracat yapılan son üç yılda, şirket yıllık ortalama 500 bin doların üzerinde ihracat yapıyorsa yeşil pasaport hakkı.
Pasaportlar iki yıl boyunca kullanabilir, iki yıllık süre bittiğinde tekrar başvurulabilir.
Pasaport alacak kişi şirket sahibi, ortağı ya da çalışanı olmalı.
Yıllık ortalama ihracatı 500 bin ile 10 milyon dolar arasında olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine yeşil pasaport verilebilecektir.
Şirketin Türkiye’de tescilli bir veya birden fazla markası varsa, bu markaların dünyanın herhangi bir ülkesindeki tescil ettirilme ve korunmasına ilişkin giderlerin/harcamaların %50’si Bakanlıkça geri ödenmektedir.
Destek üst limiti yıllık 2.096.497TL'ye kadar, destek süresi ise 4 yıl.
Yurtdışında Şirket Alımına Yönelik Destek
Yurtdışında şirket satın alırken alınacak finansal ve hukuki danışmanlık hizmetleri için toplam harcamalarınızın %50’si Bakanlık tarafından Şirketinize geri ödenir.
Destek üst limiti yılda 8.387.533TL
Yurtdışında Şirket Ve Marka Satın Alma Destekleri hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayınız.
Müşterileri ve Rakipleri Tanıma İçin Pazar ya da Sektör Hakkında Rapor Desteği
Markanın Bilinilirliğinin Ölçmeye Yönelik Destekler
Satış Kurallarını ve Uygulamaları Öğrenmek İçin Pazar ya da Sektör Hakkında Rapor Desteği
İhracat için müşteriler, belirli pazarın ya da sektör hakkında yetkin danışman firmalara hazırlatılacak rapor harcamalarının %50’si Bakanlıkça geri ödenmektedir.
Destek üst limiti yıllık 557.726TL (Maks 2 Proje)
Şirketinizin üyesi olduğu işbirliği kuruluşlarının şirketinizin ve içinde bulunduğu sektörün ihracatını artırmak için yürüteceği bir projede yer alması durumunda, katıldığı farklı faaliyetlere (örneğin eğitim, danışmanlık, potansiyel müşterilerle ilişki kurmak için heyetlere katılma vb) ilişkin masraflarının %50’ine destek verilmektedir.
Şirketinizin sektörüne has 3 yıl sürecek UR-GE projeleri kapsamında ilk olarak ihtiyaç analizi yapılır ve rekabet gücü kazanmak için yapman gerekenlerle ihracat yapabileceğin pazarlar işin uzmanları tarafından tespit edilir.
Şirketinizden heyete katılan iki kişinin masraflarının %50’si destek kapsamında geri ödenir.
Hedef ve öncelikli ülkelere giden heyetler için destek oranı %60.
Turquality ve Marka Destek Programı detayları için tıklayınız.
KOSGEB Yurtdışı Pazar Destek Programı kapsamında Kosgeb ihracat desteği olarak 300 Bin TL destek verilmektedir. Detaylar için tıklayınız.
Mal İhracatına Yönelik Devlet Desteklerinde Hedef Ülkelere Hedef Sektörlerde Gerçekleştirilen Faaliyetlere İlave Destek Sağlanması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı ile Ticaret Bakanlığınca hedef olarak tespit edilen sektörlerde sınai ve/veya ticari faaliyette bulunan şirketlerin hedef ülkelerde tanıtım ve pazarlamaya ilişkin giderlerine ilave destek verilecektir. Hedef sektörler ve hedef ülkelerin detaylar için tıklayınız.
İhracatı artırmak ve Türk mallarının pazar şansını yükseltmek için Yurt Dışı Lojistik Merkezlerinin (YDLM) desteklenmesi adına Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu kapsamında devlet destekleri verilecektir. Yurtdışı lojistik merkezlerinin desteklenmesi hakkında detaylar için tıklayınız.
İhracat Destekleri, Hizmet ihracatı destekleri başvuruları Destek Yönetim Sistemi DYS üzerinden yapılmaktadır. Plus Global Danışmanlık gerekli evraklar ve süreç hakkında bilgilendirecektir. Destek Yönetim Sistemi hakkında bilgi için tıklayınız.
İhracat Destekleri Danışmanlığı Plus Global Danışmanlık olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Kayseri, Denizli, Konya, Trabzon vb. bütün illerimizde uzman ekiplerimiz tarafından sürdürülmektedir.
Ticaret Bakanlığı ihracata yönelik devlet destekleri konularında Plus Global Danışmanlık ile irtibata geçebilirsiniz.