Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Çağrısı

Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Çağrısı

Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Çağrısı

Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Çağrısı, şarj konusunu elektrikli araç pazarının gelişimi hedefi kapsamında istasyonların tüm illerimizde yeterli sayıda kurulmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çağrı ile şarj altyapısının serbest piyasa koşullarında gelişmesini teminen özel sektör tarafından kurulacak şarj üniteleri için hibe desteği sağlanarak yatırımların hızlandırılması hedeflenmektedir. Çağrı kapsamında verilecek destekler ile hızlı şarj ünitelerinin sayısı artırılacaktır.

Desteklenen Bütçe Kalemleri ve Destek Oranları

Kurulan şarj istasyonlarındaki şarj ünitesi ile dağıtım trafosu yatırımları için makine ve teçhizat desteği sağlanır.
Şarj ünitesi yatırımları kapsamındaki makine ve teçhizat harcamalarına azami %60 oranında hibe desteği sağlanır.
Yapılacak ünite yatırımında ihtiyaç duyulacak dağıtım trafosu yatırımı için 30 bin TL’yi aşmamak üzere %30 oranında hibe desteği sağlanır.
Tamamlanan yatırımlarda, desteğe konu kurulan hızlı şarj ünitesinin toplam gücü 120 kW ve üzerinde ise, ilgili ünite için %20 ilave destek verilir.
Tamamlanan yatırımlarda, desteğe konu şarj ünitelerinin asgari %25’inin yerli malı belgesine sahip olması halinde, yerli malı belgeli şarj üniteleri için %20 ilave destek verilir.
Sağlanacak destek miktarı, ilgili şarj ünitesinin yatırım maliyetinin %75’ini geçemez.
Ünite başına azami destek tutarı 250 bin TL’yi geçemez.
Başvurular, ilgili Yatırım Konusu için “talep edilen toplam destek tutarına” göre sıralanır. Bu sıralamaya göre, en düşük “talep edilen toplam destek tutarı” ile yatırımı gerçekleştirmeyi taahhüt eden işletmeye ilgili Yatırım Konusu için destek kararı verilir.

Program Konu ve Kapsamı

Yatırım Projesi kapsamında hangi ilde toplam kaç ünitenin kurulması gerektiği ve bu ünitelerin il içindeki dağılımına yönelik, ilçe detayında ve karayolu bazında asgari gereklilikler belirlenmiştir.
Her bir ünite, iki elektrikli araca aynı anda hizmet verebilecek şekilde en az iki hızlı şarj soketine sahip olmalıdır.
Kurulacak üniteler asgari 90 kW hızlı şarj kapasitesine sahip olmalıdır (İkiden daha fazla sokete sahip ünite tercih edilmesi durumunda soket başı asgari 45 kW şarj kapasitesi gerekmektedir.).
Destek kapsamına alınacak üniteler, tüm elektrikli araç kullanıcılarının kısıtsız erişimine açık yerlerde kurulmalı ve Şarj Hizmeti Yönetmeliği hükümlerine göre halka açık şarj istasyonu şeklinde işletilmelidir.
Proje başvurusu yapılan her bir yatırım konusu için, 30 Eylül 2022 tarihine kadar geçerliliği bulunan 250.000 TL tutarında geçici teminat mektubu, Yatırımcı tarafından Çağrı son başvuru tarihine kadar Bakanlığa teslim edilir. Süresi içinde teminat mektubu teslim edilmeyen Proje Başvuruları geçersiz sayılır.
Her bir Yatırım Konusu için sadece bir yatırımcı desteklerden yararlanabilir.

Çağrı Takvimi

Proje Başvurularının en geç 15 Haziran 2022 tarihi sonuna kadar tamamlanması gerekmektedir.

Proje Süresi

Proje süreleri, proje bitiş tarihi 15 Nisan 2023’ü aşmayacak şekilde belirlenir. 15 Nisan 2022 tarihi itibariyle yapılan yatırımlar Proje kapsamında kabul edilir.

DİKKAT EDİLECEK DİĞER HUSUSLAR

Herhangi bir Yatırım Konusu için destek almaya hak kazanan yatırımcının, EK-1’de belirlenen toplam sayıda ünitenin tamamının kurulumunu gerçekleştirmesi esastır. Yatırımcının bu sayıdan az ünite kurulumunu gerçekleştirmesi durumunda;
Kurulan ünite sayısının belirlenen toplam ünite sayısına oranı % 80’den az ise Proje başarısız sonuçlanmış sayılır. Bu durumlarda, Yatırımcı Proje kapsamında yaptığı yatırımlar için herhangi bir destek alamaz. Ayrıca, taahhüt kapsamında Firmanın sözleşme imzalanması aşamasında Bakanlığa verdiği kesin teminat mektubu nakde çevrilerek Hazineye gelir kaydedilir.
Tamamını yapamaz ancak %80’in üzerindeki kısmı yaparsa, yapamadığı her ünite için 100’er bin TL az destek ödemesi yapılır.
Bir yatırımcı, birden fazla Yatırım Konusu için başvuruda bulunabilir ancak Çağrı kapsamında desteklenecek ünite sayısının en fazla % 40’ı için destek almaya hak kazanabilir. Ayrıca, EK-2’de belirlenmiş Yatırım Konusu eşlerinden sadece birisi için aynı yatırımcıya destek tanımlanabilir. Bu eşlerden biri için destek tanımlanan yatırımcı, kazanmış olsa dahi diğer eşler için destek alamaz.

 

Paylaş: