Başvurular 01.06.2020 tarihi saat 09:00’dan itibaren yatırımın uygulanacağı ilde bulunan TKDK İl Koordinatörlüklerinde kabul edilmeye başlanacaktır.
Online Proje Başvuru Sistemi 30.06.2020 tarihi saat 21:00’da kapatılacaktır.
Başvuruların son teslim tarihi 03.07.2020, saat 18:00’dir.
Son teslim tarihinden sonra yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
Açık Program detayları için tıklayınız.
Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Tarım ve Hayvancılık Destekleri ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Avrupa Birliği (AB) ortaklı bir kalkınma projesidir. IPARD, Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) Kırsal Kalkınma bileşenidir. Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) olarak bilinir.
IPARD; Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır.
IPARD desteğinin 2014-2020 dönemini içeren çok yıllı “Kırsal Kalkınma Programı” kapsamında uygulanması gerekmektedir. Bu süreçte Avrupa Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından birlikte finanse edilecek destek programları uygulanacaktır.
Verilen hibeler ile;
amaçlanmaktadır.
İlerleyen bölümlerde IPARD hakkında detaylı bilgiler verilmiştir.
1) Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar ( Tedbir 101)
2) Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar (Tedbir 103);
3) Çiftlik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme
4) Toprak Örtüsü Yönetimi Ve Toprak Erozyonu Kontrolü (201-1)
5) Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması – LEADER Yaklaşımı
Her bir yatırım kalemi için ayrı ayrı şartlar yer almakla birlikte başvuru sahipleri (gerçek kişi olması durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan kişi) başvurunun sunulduğu tarihte 18 yaşını doldurmuş olmalı ve 65 yaşından büyük olmamalıdır. Kamu tüzel kişilikleri ve kamu hissesi %25’den fazla olan tüzel kişilikler uygun değildir.
Yatırım sektörüne göre değişmekle birlikte 5.000 Avro’dan 3.000.000 Avro’ya kadar yapılan harcamaların %40 ila % 75‘i hibe şeklinde desteklenmektedir.
IPARD Programının Uygulandığı İller; Her proje çağrısında değişebilmektedir. Ancak kalkınmada öncelikli aşağıdaki iller genel açılmaktadır.
Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat
Yatırım Sektörlerinin Detayları aşağıda yer almaktadır.
Bu başlık kapsamında yatırım konuları;
Başvuru sahipleri (gerçek kişi olması durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan kişi) başvurunun sunulduğu tarihte 18 yaşını doldurmuş olmalı ve 65 yaşından büyük olmamalıdır.
Bu desteklemeden yararlanabilecek olanlar, kamu tüzel kişilikleri hariç, ulusal kanunlarca tanınmış, aşağıda belirtilen sistemlere kayıtlı olan gerçek kişiler ve tüzel kişilerdir;
Başvuru sahibi (gerçek kişi olması durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde, tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan kişi) ziraat, veterinerlik veya ilgili diğer uzmanlık alanındaki bir ziraat meslek lisesi, meslek yüksek okulu veya üniversite diploması ile (master veya doktora dahil) ya da ilgili ulusal kayıt sistemleri tarafından belgelenebilecek şekilde tarım ya da ilgili diğer uzmanlık alanında minimum üç yıl çalışma deneyimi ile yeterliliğini kanıtlamalıdır.
Kamu tüzel kişilikleri ve kamu hissesi %25’den fazla olan tüzel kişilikler uygun değildir.
Bu bağlık kapsamındaki yatırım konuları;
2012/3834 nolu Yönetmelikte ve bu yönetmeliğin sonraki değişikliklerinde küçük ve orta ölçekli işletmeler olarak tanımlanan tüm tüzel kişiler ve gerçek kişiler. (Kamu tüzel kişilikleri ve kamu hissesi %25’den fazla olan tüzel kişilikler uygun değildir.)
İlgili yönetmelikte KOBİ’ler aşağıdaki şekilde sınıflandırılmıştır:
Eğer başvuru sahibi gerçek kişi veya tüzel kişi ve şirket ise, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığına (KOSGEB) üye olmalıdır.
Başvuru sahipleri (gerçek kişi olması durumunda kendisi, tüzel kişiliklerde ise tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili olan kişi) başvurunun sunulduğu tarihte 18 yaşını doldurmuş olmalı ve 65 yaşından büyük olmamalıdır. (66 yaşından gün almamış olmalıdır).
Bu şartla;
Her bir yatırım için alt ve üst uygun harcama limiti en az 5.000 Avro en fazla 500.000 Avrodur.
Daha fazla bilgi için ve uygulama için Plus Global Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.
IPARD Proje Danışmanlığı, Plus Global Danışmanlık olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Kayseri, Denizli, Konya, Trabzon vb. bütün illerimizde uzman ekiplerimiz tarafından sürdürülmektedir.
Kırsal kalkınma nedir, kırsal kalkınma destekleri, kırsal kalkınma hibeleri, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı, kırsal kalkınma illeri, tarım destekleri, çiftçi destekleri, hayvancılık destekleri ve teşvikleri, TKDK