KOSGEB Girişimcilik Destekleri

KOSGEB Girişimcilik Destekleri

KOSGEB tarafından yeni kurulacak şirketlere girişimcilik destekleri sunulmaktadır. Bu amaçla 2018 yılına kadar KOSGEB tarafından uygulanan girişimcilik destekleri mevzuatı 2019 yılı itibariyle değiştirilerek destekler geleneksel girişimcilik destekleri ve ileri girişimcilik destekleri olarak iki ayrı başlıkta sağlanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda ileri girişimcilik destek programının amacı KOSGRB tarafından belirlenen ve NACE kodlarına göre sıralı olarak yayınlanan sektörlerde, girişimcilerin kurduğu yeni işletmelere finansal destek sağlamaktır. Geleneksel girişimcilik destek programının amacı ise bunlar dışında kalan diğer sektörlerde kurulacak yeni işletmelerin hayatta kalma oranının arttırılmasını sağlamak olarak belirlenmiştir. 
Geleneksel girişimcilik desteklerinde 65 bin TL’ye kadar destek sağlanmakta; bunun 10 bin TL’ye kadar olan kısmı şirket kuruluş desteği olarak verilmekte, 40 bin TL’ye kadar olan kısmı kurulan işletme tarafından istihdam edilecek personelin prim gün sayısına göre belirlenecek performans desteği olarak verilmekte, 5 bin TL de sertifika desteği bulunmaktadır. 
İleri girişimcilik desteklerinde ise yukarıda sayılan kuruluş, performans ve sertifika desteklerine ilave olarak işletmenin faaliyet göstereceği sektörün KOSGEB tarafından belirlenen teknoloji düzeyinde bulunduğu sınıfa göre 300 bin TL’ye kadar makine-ekipman ve yazılım desteği verilmekte, ayrıca 10 bin TL’ye kadar mentörlük desteği sağlanmaktadır. 
Görüleceği üzere KOSGEB tarafından teknoloji yatırımı içermeyen restoran, fırın, kuaför, danışmanlık, mal ticareti ve benzeri sektörlere kuruluş ve istihdam desteği sağlanmakta, öte yandan ülkemiz için daha fazla katma değer oluşturacağı öngörülen özellikle imalat, yazılım vb unsurlar içeren sektörlere daha fazla destek sağlanmaktadır. Bu kapsamda ileri girişimcilik desteği, belirlenen sektörlerde yatırım yapmak isteyen girişimcilere önemli bir finansal destek sağlamaktadır.  Girişimcilik desteklerinden faydalanmak için girişimciler önce KOSGEB tarafından verilen Girişimcilik Sertifikası’nı temin etmeli, sonra şirket kuruluş işlemlerini tamamlamalı, ardından yapacağı yatırım kalemleri için KOSGEB’e bir proje ile başvuruda bulunmalıdır. Bu kapsamda girişimci bir Girişimcilik Projesi yazarak proje yatırım planını ve KOSGEB tarafından talep edilen evrakları KOSGEB’e sunmalı  ya da girişimcilik projesi yazımı ve girişimcilik iş planı hazırlanması ile ilgili bir proje danışmanlık hizmeti almalıdır.

Paylaş: