Türkiye'nin küresel rekabette öne çıkması ve sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen HIT 30 programı, ülkemizin yüksek teknoloji üretimindeki dönüşümünü hızlandırmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamlı yatırım programı, Türkiye'yi 2030 yılına kadar yüksek teknoloji üretiminde küresel bir merkez haline getirmeyi hedeflemektedir. HIT-30 Programından 31 Aralık 2025 tarihi öncesinde başlayan yatırımlar yararlanabilecektir. Program kapsamında desteklenmesi planlanan proje sayısı ve büyüklüğü, üretim kapasitesi ve niteliği gibi hususlar, yatırım konusu özelinde farklılaşmaktadır. Yatırımların 2030 yılına kadar tamamlanması amaçlanmaktadır. Teşviklerden yararlanmak için tıklayınız.
Yüksek Teknoloji Alanlarında Teşvik Edilecek Yatırımlar:
• Yarı iletkenler,
• Mobilite,
• Yeşil enerji,
• İleri imalat,
• Sağlıklı yaşam,
• Dijital teknolojiler,
• Haberleşme ve uzay
HIT 30 programı, Türkiye'nin geleceği için atılmış önemli bir adımdır. Bu kapsamlı yatırım programı sayesinde ülkemiz, yüksek teknoloji üretiminde küresel bir oyuncu haline gelerek daha rekabetçi bir konuma yükselecektir.
Toplam 5 milyar dolarlık destek bütçesiyle, yıllık toplam en az 1 milyon adet elektrikli araçlık üretim kapasitesine ulaşılması hedeflenmektedir. Çağrı kapsamında, yıllık asgari 150 bin adetlik elektrikli araç üretimi kapasitesi sağlayacak yüksek yerli katkı oranına sahip, Ar-Ge merkezi kurulumunu da içeren yeni yatırımlar desteklenecektir.
Toplam 4,5 milyar dolar destek bütçesiyle, yerli katkıyı odağa alan ve Ar-Ge merkezi yatırımlarını da içeren toplam 80GWh’lık üretim kapasitesi oluşturulması hedeflenmektedir. Çağrı kapsamında, hücreden itibaren yıllık asgari 5 GWh kapasiteli batarya ve aktif malzeme üretim tesisi yatırımları desteklenecektir.
Toplam 5 milyar dolarlık destek bütçesiyle, 65nm veya daha ileri teknolojide yıllık en az 1 milyon pul üretimi kapasitesinin oluşturulması hedeflenmektedir. Çağrı kapsamında çip değer zincirinin ingot, wafer, test ve paketleme gibi unsurlarını kapsayan yatırımlar da desteklenecektir.
Toplam 2,5 milyar dolar destek bütçesiyle, yüksek yerli katkı ve Ar-Ge merkezi yatırımlarını da içeren yıllık toplam 15GW’lık hücre üretim kapasitesi oluşturulması hedeflenmektedir. Çağrı kapsamında, hücre üretimine ingot aşamasından başlayarak odaklanan yıllık asgari 5GW üretim kapasiteli yatırımlar desteklenecektir.
Çağrı kapsamında, toplam 1,7 milyar dolar destek bütçesi ile yeni teknolojiler, offshore türbinler gibi büyüyen alanlar ile türbinin kritik bileşenlerinin üretimine yönelik projeler desteklenecektir.
Toplam 1 milyar dolarlık hibe destek bütçesiyle, öncelikli teknoloji alanlarına odaklanan 10 küresel ölçekli Ar-Ge merkezinin ülkemizde kurulması hedeflenmektedir. Çağrı kapsamında, EU Industrial R&D Investment Scoreboard’da yer alan ilk 1.000 firmanın en az 250 Ar-Ge personeline istihdam sağlayacak Ar-Ge Merkezi yatırımları desteklenecektir.
Detaylı bilgi için bize ulaşabilir ve program hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.