Yatırım Teşvik Belgesi Avantajları

Yatırım Teşvik Belgesi Avantajları, yatırım teşvik belgesi çerçevesinde işletmelere sağlanan kurumlar ve gelir vergisi indirimleri, sgk teşvikleri, KDV ve gümrük vergisi istisnaları, faiz ve kar payı destekleri ile yatırım arazisi tahsisi gibi önemli teşviklerdir. Yatırım teşvikleri esas olarak genel yatırım teşvik, bölgesel yatırım teşvik, stratejik yatırımlar, proje bazlı yatırım teşvik olarak sınıflanabilir.. Yatırım teşviklerinde  en çok başvurulan kısım bölgesel yatırım teşvik sistemidir.

Yatırım Teşvik Belgesi Avantajları

Bölgesel Yatırım Teşvik Uygulamaları

Yatırım Teşvik Bölgeleri

İllerdeki yatırım teşvik konusu sektörleri, asgari yatırım tutarı ve kapasitelerini görmek için illerin üzerine tıklayınız.

-İllerin Yatırım Teşvik Bölgeleri Dağılımı (01.01.2021 tarihinden itibaren geçerlidir.)

Yatırım Teşvik Bölgeleri detayları için tıklayınız.

Yatırım Teşvik Belgesi Kurumlar Vergisi - Gelir Vergisi İndirimleri

Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarda, 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesi çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisi, öngörülen yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar aşağıda belirtilen oranlarda indirimli olarak uygulanır.

Kurumlar Vergisi - Gelir Vergisi Muafiyet  Desteği yatırım teşvik uygulama süreleri ve oranları tablosu

Yatırım Teşvik Belgesi KDV İstisnası

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince, teşvik belgesini haiz yatırımcılara teşvik belgesi kapsamında yapılacak;

  • Makine ve teçhizat ithal ve yerli teslimleri ile
  • Belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları

KDV’den istisna edilebilir. Aynı hüküm, teşvik belgesinin veya teşvik belgesi kapsamı makine ve teçhizatın devir işlemleri ile makine ve teçhizat listelerinde set, ünite, takım vb. olarak belirtilen malların kısmi teslimlerinde de uygulanır.

Sabit yatırım tutarı beşyüzmilyon Türk Lirasının üzerindeki stratejik yatırımlar kapsamında yapılacak bina-inşaat harcamaları KDV iadesinden yararlandırılabilir.

Yatırım Teşvik Belgesi KDV Muafiyet Yazısı Alma detaylı bilgiler için tıklayınız.

Yatırım Teşvik  Belgesi Gümrük Vergisi İstisnası

KDV’den istisna olan makine ve teçhizat ithal teslimleri gümrük vergisinden de istisna edilebilir.

Yatırım Teşvik Belgesi Sigorta Primi Desteği (SGK İşveren Payı Prim Muafiyeti)

Stratejik yatırımlar ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen yatırımlardan, tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesinde kayıtlı istihdamı aşmamak kaydıyla;

  1. a) Komple yeni yatırımlarda, teşvik belgesi kapsamında gerçekleşen yatırımla sağlanan,
  2. b) Diğer yatırım cinslerinde, yatırımın tamamlanmasını müteakip, yatırıma başlama tarihinden önceki son altı aylık dönemde (mevsimsel özellik taşıyan

yatırımlarda bir önceki yıla ait mevsimsel istihdam ortalamaları dikkate alınır) Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen ortalama işçi sayısına teşvik belgesi kapsamında gerçekleşen yatırımla ilave edilen, istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı Bakanlık bütçesinden karşılanır.

Sigorta Primi İşveren (SGK) Desteği yatırım teşvik uygulama süreleri ve oranları tablosu

Yatırım Teşvik Belgesi Sigorta Primi Desteği

6 ncı bölgede; stratejik yatırımlar ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında teşvik belgesine istinaden gerçekleştirilecek yatırımla sağlanan ilave istihdam için, tamamlama vizesi yapılan teşvik belgesinde kayıtlı istihdam sayısını aşmamak kaydıyla, işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı, tamamlama vizesinin yapılmasını müteakip on yıl süreyle işveren adına Bakanlık bütçesinden karşılanabilir. Bu destek, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlar için, 6 ncı bölge dışında kalan bölgelerde, yatırıma konu olan ürün yüksek teknoloji seviyesinde ise yedi yıl, diğerlerinde ise beş yıl süreyle sağlanabilir.

Yatırım Teşvik Belgesi Gelir Vergisi Stopajı Desteği

6 ncı bölge ve/veya Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlar için düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarla sağlanan ilave istihdam için, belgede kayıtlı istihdam sayısını aşmamak kaydıyla, işçilerin ücretlerinin asgari ücrete tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisi, yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği tarihten itibaren on yıl süreyle verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlar için bu destek, yatırıma konu olan ürün yüksek teknoloji seviyesinde ise azami beşyüz, diğerlerinde ise azami üçyüz çalışan için uygulanır.

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlık Hizmetlerimiz

Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı, Devlet Teşvikleri ve Destekleri Danışmanlık Hizmetleri Plus Global Danışmanlık olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Kayseri, Denizli, Konya, Trabzon vb. bütün illerimizde Devlet Teşvikleri Uzmanı ekiplerimiz tarafından sürdürülmektedir. Yatırım Teşvik Danışmanlığı için tıklayınız.

 

Yatırım teşvikleri, yatırım teşvik bölgeleri, yatırım teşvik belgesi konularında Plus Global Danışmanlık ile irtibata geçebilirsiniz.

Paylaş: